kasteelgroeneveld
 
Deze route wordt aangeboden door Staatsbosbeheer https://www.staatsbosbeheer.nl/

Titel: Vijverwandeling
Start- en eindpunt: Parkeerplaats bij kantoor Staatsbosbeheer, Hilversumsestraatweg 18a in de gemeente Baarn, Provincie Utrecht
Afstand: 5 km
Markering/beschrijving: Volg de witte markeringen
Gps-navigatie: Ga naar fietsenwandelweb om deze route te downloaden naar gpx http://www.fietsenwandelweb.nl/route/view/291449/Wandelroute-Vijverwandeling.nl

Een tocht met spannende kronkelpaadjes langs vijvers en statige oude beukenlanen.

Tip: Vooral ‘s ochtends vroeg heerlijk rustig wandelen. Dan kom je weinig fietsers tegen.

U kunt tijdens de wandeling de prachtige tuinen en vijvers op Kasteel Groeneveld bezichtigen:

Kasteel Groeneveld is een plek waar natuur en cultuur elkaar raken. Groeneveld ontvangt gemiddeld 80.000 bezoekers per jaar. In het park komen jaarlijks zelfs een paar honderdduizend mensen. Voor kinderen is Groeneveld een buitenspeelplaats waar zij het buitenleven ervaren en landschap en natuur leren kennen. Aan het publiek biedt Groeneveld de mogelijkheid te genieten van het goede leven, waarvan natuur, kunst en lekker eten nog steeds belangrijke bestanddelen zijn. Kasteel Groeneveld heeft een breed scala aan mogelijkheden. Diversiteit in tentoonstellingen en activiteiten en een prachtig landgoed maken Kasteel Groeneveld een ideale plek voor een dagje uit met het hele gezin. Uitrusten en bijpraten kan in Grand Café Groeneveld. Daar vindt de bezoeker een ruime keuze uit goed biologisch eten en drinken die bij zonnig weer ook op het terras kan worden genuttigd.

Kasteel Groeneveld
Kasteel Groeneveld te Baarn is een 18e-eeuwse buitenplaats en één van de mooiste voorbeelden van een buitenhuis uit die tijd. Sinds de 17e eeuw kwamen regenten en kooplieden naar buitenplaatsen om op enige afstand van de stad te genieten van het goede leven: rust, ruimte, frisse lucht, natuur, cultuur, lekker eten, ontmoetingen en goede gesprekken. Om diezelfde redenen komen nog steeds zo’n 400.000 bezoekers per jaar naar Groeneveld.

Geschiedenis
Het huis is gebouwd rond 1710 en geldt als één van de mooiste voorbeelden van een landhuis uit de stijlperiode van de Rococo. Kasteel Groeneveld ontstond in de traditie van de 17de en 18de eeuwse landgoederen. In die tijd was het gebruikelijk voor rijke stedelingen, voornamelijk Amsterdammers, om een ‘buiten’ aan te schaffen. In wezen waren de buitenplaatsen als zomerhuizen bestemd. Dat geldt ook voor Groeneveld, dat vermoedelijk gebouwd is op de fundamenten van een boerenhofstede. Aanvankelijk bestond het huis alleen uit het middengedeelte van het hoofdgebouw en de twee bijgebouwen: koetshuis en oranjerie. De zijvleugels dateren uit omstreeks 1760.

Bewoners
Tot 1940 was Kasteel Groeneveld particulier bezit. Huis en landgoed zijn vaak van eigenaar veranderd. Sommige eigenaren voerden ingrijpende veranderingen aan het huis of aan de tuin door.

Tuin
Rondom Kasteel Groeneveld kunt u genieten van de prachtige tuinen en vijvers die worden onderhouden door staatsbosheer. De vijvers van Kasteel Groeneveld zijn het hele jaar in perfecte staat dankzij het vijverfolie dat gebruikt wordt.

Kasteel Groeneveld is nu in beheer bij Staatsbosbeheer.